Saveti za kalemljenje

„Sobno“ kalemljenje

Kada kalemiti voćke u zatvorenom prostoru?

U toku februara obavlja se takozvano sobno ili kalemljenje u prostoriji. Za ovaj način kalemljenja koriste se voćne mladice (podloge) s dobro razvijenim korenom, očišćene od suvišnih izbojaka i debljine najmanje osam milimetara na mestu kalemljenja. Vade se iz matičnjaka u jesen, skraćuju iznad korenovog vrata od pet do 10 cm i trape u vlažan pesak, gde se čuvaju do kalemljenja.

Opširnije...

Kalemljenje na spavajući pupoljak

Kalemljenje na spavajući pupoljak naziva se tako, jer umetnuti pupoljak pitome voćke "prespava" zimu, odnosno kreće tek u proleće naredne godine.

Pre kalemljenja je važno da pripremiti podloge i kalem grančice, odnosno da odsečete bočne grančice do visine kalemljenja. Obavezno uklonite lišća sa kalem-grančica i to odmah po njihovom skidanju, a ostavite oko trećina lisne drške.

Opširnije...

Kalemljenje voćaka u proleće

Kalemljenje voćaka spada u grupu vegetativnog načina razmnožavanja, pod kojim se podrazumeva mehaničko spajanje i fiziološko srastanje podloge i plemke u cilju dobijanja nove voćke. Spada u grupu najrasprostranjenijih načina savremenog razmnožavanja voćaka.

Opširnije...

Log in