Saveti za kalemljenje

Kalemljenje na spavajući pupoljak

Kalemljenje na spavajući pupoljak naziva se tako, jer umetnuti pupoljak pitome voćke "prespava" zimu, odnosno kreće tek u proleće naredne godine.

Pre kalemljenja je važno da pripremiti podloge i kalem grančice, odnosno da odsečete bočne grančice do visine kalemljenja. Obavezno uklonite lišća sa kalem-grančica i to odmah po njihovom skidanju, a ostavite oko trećina lisne drške.

Potreban materijal za kalemljene
Obezbedite voćarske makaze ili nož kresač za pripremu podloga. Potom, kalemarski nož, kojim se zaseca kora na podlozi. Poseban dodatak, sa tupe strane noža, je onaj kojim se odvaja kora, kako bi li se ubacio pupoljak. Vezivni materijal su streč folija, ili trake za vezivanje.

Dve nedelje pre kalemljenja proverite da li se kora na podlogama lako odvaja. Ako se to ne dešava, obavezno zalijte podloge, jer će u suprotnom rizikujemo da imamo slab procenat prijema kalemljenja.rezultat kalemljena biti slab.

Voditi računa o debljini podloge
Pri kalemljenju je potrebno voditi računa o debljini podloge i grančice sa koje se skida pupoljak. Koristiti pupoljke sa kalem-grančica slične debljine, jer je bolje prijanjanje pupoljka sa podlogom i bolje srašćivanje. Važno je da kalemljenje obavite na vreme, a u našem podneblju to je do polovine septembra. Prvo se kaleme bademi, kajsije i šljive, potom kruške, trešnje i višnje, pa breskve. Zatim se kaleme jabuke i dunje.

Autorka Aleksandra Kekić
Članak preuzet sa sajta: www.agroklub.rs

saveti za kalemljenje

Log in